В Благоевград в момента има двама кметове. Единият е Румен

...
 В Благоевград в момента има двама кметове. Единият е Румен
Коментари Харесай

Куриоз: Благоевград с двама кметове

 

В Благоевград сега има двама кметове. Единият е Румен Томов, определен от народа на последните локални избори, а другият е заместникът му Ясен Попвасилев, който в този момент е и.д., определен от общинските съветници, разказва в репортаж вестник „ Струма “.

До прецедента се стигна, откакто за една седмица в сбит порядък се случиха три значими неща. На 28 април 9-има членове на ОИК гласоподаваха „ за “  преустановяване на кметския мандат на Румен Томов, а 4-има членове на Българска социалистическа партия напуснаха. На практика  гласувалите извършиха правосъдно решение на локалния съд, доказано с финален акт от Върховен административен съд, в което бяха направени безапелационни заключения, че Румен Томов е нарушил закона. Фалът стана, тъй като той не е заличил в период едноличната си компания, откакто е определен за кмет, както и  не е уведомил ръководителите на ОИК и Общинския съвет за подхванатите от него дейности в тази посока.

Ден по-късно – на 29 април, Румен Томов внесе тъжба в Административен съд – Благоевград против решението  на ОИК, в която бе направено изключително искане за прекъсване на предварителното осъществяване на решението, базирайки се на член 166, алинея 2 от Административно-процесуалния кодекс, съгласно който „ съдът може да спре предварителното осъществяване, в случай че то би могло да аргументи на оспорващия забележителна или мъчно поправима щета “.  Съдията по делото Ваня Вълкадинова изиска преписката по проблема от ОИК на 30 април, един час преди провеждането на плануваната изключителна сесия на общинските съветници, свикана с една цел – избор на вр.и.д. кмет. На нея бе изслушан ръководителят на ОИК Мартин Бусаров, който уведоми съветниците за новото дело и правосъдното предписание и направи изказване, че към този момент взетото решение от Върховен административен съд не предстои на анулация. 

Общинската съветничка от Българска социалистическа партия юрист Гергана Янчева съобщи, че по-разумно е да изчакат правосъдното определение. Последва полемика, в която съветници от ГЕРБ извадиха контрааргументи, че би трябвало да се дефинира краткотрайно изпълняващ длъжността кмет,  което надви, и  бе гласувано зам. кметът Ясен Попвасилев да поеме краткотрайно ръководството на община Благоевград. Последваха 3 празнични дни и в първия работен ден на седмицата, откакто получи по пощальон преписката от ОИК,  арбитър Ваня Вълкадинова се произнесе по особеното искане и спря осъществяването на решението за детронирането на досегашния кмет Румен Томов до привършване на производството.

Съдът одобри, че настояването на Румен Томов е възможно, а „ предварителното деяние на решението е единствено по себе си непоправима щета за жалбоподателя – загуба на кметския статут, на заплащане – материална основа за съществуването, респективно за обществения интерес зад неговия избор за кмет. Прекратяването на пълномощията на кмета е отрицателна оценка и за моралните му качества, предвид на което предварителното осъществяване визира положителното му име “, е записано в определението на Административен съд – Благоевград. То обаче предстои на обжалване пред Върховен административен съд в 7-дневен период от известяван на страните.  Дотогава юридически Румен Томов е кмет, защото даже да има тъжба от ОИК, каквото се чака, тя не стопира определението на арбитър Ваня Вълкадинова, което предстои на неотложно осъществяване, безапелационни са магистрати. Това се ползва по всички каузи, в които съдът почита направенето изключително искане.

Ще се възползва ли от юридическата възможност  Румен Томов  и да се върне назад в кметския си кабинет? Адвокат Милана Кривачка бе безапелационна, че ще подходят рационално, няма да работят преждевременно и избират да изчакат периода за обжалване на определението на арбитър Ваня Вълкадинова.

Според юристи  дефинитивно изговаряне на Върховен административен съд може да се чака не по-рано от месец или най-рано в края на този месец. Междувременно арбитър Ваня Вълкадинова насрочи първото съвещание по делото за оспореното решението на ОИК – Благоевград за 7 май, което ще бъде намерено, само че на него могат да участват само страните, според противоепидемичните ограничения в изискванията на изключително състояние. Как ще се развие делото, което също би трябвало да се гледа в бързи периоди, следва да разберем. Отсега е ясно, че до момента в който не завърши това произвеждане, частични избори за кмет на Благоевград няма да има.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР